ANKESOB Başkan Vekili Hüseyin Ar, ekmekte fiyat artışlarını dizginlemek için yapılan tahsisin unculara değil, fırıncılara yapılmasını istedi

Ankara İli Ekmek Fiyat Tarifeleri Değerlendirme Komisyonu toplandı. Pişmişi net 200 gram gelen normal ekmeğin 4.00 TL’den satışına ilişkin tarifenin oy çokluğuyla kabul edildiği toplantıda konuşan ANKESOB Başkan Vekili Hüseyin Ar, “Un tüccarlarına sağlanan tahsisli buğday uygulaması taahhüt gereği indirimli un olarak fırıncılara yansımıyor. Un fiyatlarındaki artışlardan dolayı ekmek fiyatlarının artmaması için tahsisin direkt fırıncıya yapılması gereklidir.” dedi.

Ankara İli Ekmek Fiyat Tarifeleri Değerlendirme Komisyonu Toplantısı, komisyon üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.ANKESOB Başkan Vekili Hüseyin Ar’ın başkanlığında  ANKESOB Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıda, metropol ve ilçelerdeki esnaf ve sanatkar odaları tarafından hazırlanan ve ANKESOB’a iletilen ekmek fiyat tarifesi teklifleri komisyon üyelerinin bilgisine sunuldu.

200 GRAM EKMEK 4 TL

Pişmişi net 200 gram gelen normal ekmeğin 4.00 TL’den, pişmişi net 300 gram gelen normal ekmeğin 6.00 TL’den, pişmişi net 400 gram gelen normal ekmeğin 8.00 TL’den satılmasına ilişkin Ekmek Fiyatları Azami Hadlerini Gösterir Ücret Tarifesi, artan maliyetler göz önüne alınarak müzakeresi yapıldı ve toplantıya katılan komisyon katılımcısı ilgili kurum ve kuruluşların temsilcilerinin onayına sunuldu.

Tarife komisyonu tarafından oy çokluğuyla kabul edilen yeni ücret tarifeleri, ilgili kurumlar; Türkiye Fırıncılar Federasyonu ile Ticaret Bakanlığı Esnaf, Sanatkarlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürlüğünün görüşünün alınmasıyla Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu tarafından değerlendirildikten sonra karara bağlanacak.

“TAHSİS SİSTEMİ YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLMELİ”

ANKESOB Başkan Vekili Ar, ekmekte fiyat artışını önlemek için un tüccarlarına yapılan tahsisin direkt fırıncıya yapılmasını istedi.

Toplantıda yaptığı konuşmada; “Bizler hem esnaf ve sanatkarımızın hem de Ankara halkının menfaatlerine yönelik olarak karar almalıyız. Esnaf ve sanatkarlarımızı korurken devletimizin de yanındayız.” ifadelerini kullanan Ar, un fiyatlarındaki artışlar nedeniyle hem fırıncıların hem de vatandaşların zor durumda kaldığını belirterek, tahsisin direkt fırıncılara verilmesi gerektiğini kaydetti ve şunları ekledi:

“Ekmek fiyatlarının artmaması için Toprak Mahsulleri Ofisi’nin un tüccar ve sanayicilerine yönelik tahsisli buğday satışı devam ediyor.

Ancak bugüne kadar olan uygulamada un firmaları TMO’dan buğday tahsisi alarak taahhütlü olarak ucuza un satması gerekirken fırıncılarımızın yarısı bile indirimli un alamıyor.

Un firmaları tahsisli buğday alırken, uygulamada bu tahsisin un alırken fırıncılarımıza yansımadığını görüyoruz. Un tüccarı istediği fiyattan ve peşin parası olana satıyor. Unu vadeli almak istediğiniz zaman tüccar, peşin parası olana satıyor.

Devletimiz tarafından hem üreticiyi hem de tüketiciyi korumak adına başlatılan tahsis uygulaması direkt fırıncılara yapılmalı, aksi halde ekmek fiyatlarına devamlı zam yapılması kaçınılmaz hale gelecektir.

Vatandaşın sofrasındaki ekmeğin ciddi fiyat artışlarına maruz kalmaması için bu tahsis sisteminin yeniden gözden geçirilmesi gerekir.”

Bir yanıt yazın