Ankara Kulübü’nde Seymenlere “Geleneksel Islak Keçe” uygulamalı anlatıldı
Ankara Kulübünde Seymenler, “Geleneksel Islak Keçe” yapım sürecini paylaşan sanatçılar; Oğuz Koç ve Canay Kilit ile birlikte “Seymen Motif Keçe Tablo” çalışmasında bulundu.
Ankara Kulübü ev sahipliğinde sanatseverlerle buluşan; Gelenekten Geleceğe: Cumhuriyetin 100. Yıl Anısına Geleneksel Keçe Sergisi’nde keçe sanatçıları tarafından “Geleneksel Islak Keçe” performansı sergilendi.
Keçe sanatçıları; Oğuz Koç ile Canay Kilit, keçenin oluşum sürecini Ankara Kulübü Çankaya Şube Seymenleri ile uygulamalı paylaştı. Ankara Kulübü Ankara Konağı Başkent Salonu’nda gerçekleşen etkinlikte sanatçılar, geleneksel keçe sanatı uygulamaları kapsamında ıslak keçe yapımına örnek bir “Seymen Motif Keçe Tablo” yaptı. Seymenlerin de eşlik ettiği uygulamada sanatçıların performans gösterisi ilgi odağı oldu.
Keçe sanatını bir taraftan atölyelerinde öğrencilerine öğreterek gelecek nesillere taşımaya, diğer taraftan ise sanatsal çalışmalarını sergiler aracılığıyla tanıtmaya çalıştıklarını söyleyen keçe sanatçısı Oğuz Koç, tarihi çok eskilere dayanan geleneksel Türk el sanatlarından biri olan keçe sanatının teknik ve sanatsal özelliklerine yönelik kısa bir bilgilendirmenin ardından keçe yapım aşamalarını uygulamalı bir şekilde anlattı.
SEYMEN MOTİF KEÇE TABLO
Koç, “Keçeler saf yünden yapılır. Nisan-mayıs aylarında doğan kuzuların temmuz-ağustos aylarında kıllarının yağlanmadan önce alınan yünleri keçe için uygundur. Maalesef yünleri yurtdışından, hayvancılığı çok temiz yaptıkları ve koku olmadığı için Avustralya ve Yeni Zelanda’dan alıyoruz. Keçe, atkısız, çözgüsüz kumaş ya da liflerin birbirine geçmesiyle elde edilen kumaş diye tanımlanır.
Sadece kuzu yünü ve zeytinyağlı sabunlu su ve el emeğine dayalı, hayatın her alanında kullanılan çok doğal bir üründür keçe. Keçe, doğal yünün ıslak ortamda sıkıştırılması ile meydana gelir ve çeşitli aşamalardan geçer.” diyerek, örnek çalışma “Seymen Motif Keçe Tablo” işleminde kullanılacak yünün tezgaha yayılımından, desenin oluşturulması, 55-60 derece sıcaklıkta sabunla ıslatılıp sarılması ve çiğnenme-tepme işlemi ve kurutulmasına kadar keçe yapım aşamalarını uygulamalı bir şekilde anlattı.
Ankara Kulübü Derneği Çankaya Şube Temsilcisi Halil Bahar Saka da konuşmasında; “Keçeden üretilen kilim, halı, tablo, heybe gibi kullanım eşyalarının sergilendiği keçe sergisinden oldukça etkilendik. Unutulmaya yüz tutmuş geleneksel değerlerimizden keçe sanatının yaşatılması ve günlük hayata dahil edilmesi anlamında başarılı çalışmalara imza atan keçe sanatçılarımızı kutluyorum.
Bugün burada bizler için çok güzel bir performans sergilediler. Keçeden bir ürün elde edilmesini uygulamalı bir şekilde gördük. Kendilerine hem geleneksel değerimiz keçeyle ilgili sergi için hem de keçe yapımına ilişkin uygulamalı anlatımları ile yarattıkları farkındalık için teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Seymenlerin de keyifle eşlik ettiği keçe uygulamasında “Seymen Motif Keçe Tablo” son halini aldı. Keçe sanatçıları Oğuz Koç ve Canay Kilit, “Seymen Motif Keçe Tablo”yu Ankara Kulübü Çankaya Şube Temsilcisi Halil Bahadır Saka’ya takdim ederken, Halil Bahadır Saka da sanatçılara Türk Ocağı Türk Yurdu Yayınları arasında yer alan; “Türk Yurdu Ankara” kitabını hediye etti.
SİTELER TV TÜRKİYENİN EN ÇOK İZLENEN İP TELEVİZYONU
İNTERNET MARKETİM TÜRKİYE’NİN GÜVENLİ ALIŞVERİŞ PLATFORMU
STÜDYO AŞK PROFESYONEL FOTOĞRAF STÜDYOSU